czwartek, 15 stycznia 2015

Ciasto drożdżowe z migdałami

Dzień dobry :) Dla mnie dość dobry a i mam nadzieje,że u Was tak samo.
Pogoda iście wiosenna,już nie pamiętam żeby w styczniu termometr pokazywał prawie 10 stopni na plusie. Ale taka pogoda ma też swoje wady,tzn różnego rodzaju choróbska. Mój junior już leży w łóżeczku.
Skoro jesteśmy w domu,to trzeba czymś się zająć. Wspólne pieczenia,gotowanie zawsze się sprawdza. Mam dla Was ciasto przygotowane z małą pomocą mojego maluszka :)

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny, roztopić
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka, rozkłócone
  • 1 op. cukru waniliowego
  • płatki migdałów ok 80 g
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder

Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. ja również,kojarzy się z ciastami które robiła moja mama:)

      Usuń
  2. Za drożdżowca dam się pokroić ,pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne musiało być :) Nie ma jak drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oy tak,nie wiadomo kiedy znikło z talerzy :)

      Usuń
  4. Uwielbiam migdały! Także w cieście :-).

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka