czwartek, 27 listopada 2014

Gulasz z indyka

Po dniu pełnym pracy wracamy do domu,zmęczeni,głodni,na dodatek pogoda nas nie rozpieszcza.
Najlepiej napić się czegoś ciepłego i zjeść pożywny obiad.
Tak się składa,że mam coś dla Was. Gulasz z indyka. Świeże mięsko,fasola,imbir,i papryczka...Pożywne i rozgrzewa.


Gulasz możecie podać praktycznie ze wszystkim, z chlebem,ryżem,kaszą,ziemniakami,,możliwości jest wiele.Ja najchętniej podaje go z ryżem,za którym wszyscy przepadają.

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • imbir ok 1 cm
  • 6-8 średnich pieczarek,pokrojonych
  • słodka papryka i ostra
  • 500 g piersi z indyka pokrojonego w kostkę
  • sól,pieprz
  • olej ok 2 łyżki
  • 1/4 szklanki wody
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż co jakiś czas mieszając,aż odparuje cała woda. Pieczarki przełóż do niewielkiego garnka.
Na tej samej patelni usmaż indyka,po koniec doprawiając go pieprzem i solą. Przełóż do pieczarek.
Da garnka wlej wodę,fasolę wraz z zalewą i wymieszaj. Dołóż starty imbir,papryki,sól i pieprz do smaku.
Duś pod przykryciem około 50 minut,nie zapominając aby od czasu do czasu przemieszać.
Jeśli gulasz jest za gęsty dolej wody.


wtorek, 25 listopada 2014

Placuszki z malinami

Placuszki,racuszki...kto ich nie próbował..Jest ich wiele,na słono,słodko,z owocami itd.
Takie placuszki możecie przygotować z różnymi owocami,nawet z tymi z kompotu. Ja użyłam malin,tych mrożonych.
Placuszki smakują tym małym jak i dużym smakoszom :)
Gdy podamy je z bitą śmietaną lub lodami np waniliowymi będą stanowić świetny deser.

  • 1jajko
  • 2 szklanki mąki*
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  •  35 dag malin
Mąkę przesiej przez sito,dolej mleko i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj jajko i cukry,wymieszaj.Masę delikatnie połącz z malinami.
Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.

*mąkę pszenną możecie zastąpić mąką pełnoziarnistą



Placuszki i racuszki

poniedziałek, 24 listopada 2014

Mus gruszkowy z imbirem

Jesienią i zimą w moim domu nie może zabraknąć różnego rodzajów musów i dżemów z gruszek czy jabłek,u mnie to podstawa. Przydają się do deserów,ciast,placuszków,naleśników itp.
Osobiście bardzo lubię naleśniki z jabłkami mmm :)
Ale nie o jabłkach tu mowa,mam dla was mus gruszkowy z nutką imbirową.

  • 10 gruszek obranych i drobno pokrojonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gruszki przełóż do garnka,dolej wody,sok z cytryny,cynamon,imbir,wanilię i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem. Gotowe :)
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować. 

Przetwory na widelcu Smaczna Jesień

piątek, 21 listopada 2014

Zupa z czerwonej kapusty

Prosto,szybko i smacznie.Szczególnie polecam osobom,które lubią zupy owocowe.



Składniki:
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia kapusta
  • 4 jabłka
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • sól,pieprz
  • 1/3 szklanki śmietany*
  • koperek
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny


Dwa jabłka obierz i pokrój w kostkę,resztę jabłek zetrzyj na tarce (bez obierania skórki)
W garnku rozpuść masło,dodaj cebulę i zeszklij na złoty kolor.
Dodaj jabłka pokrojone w kostkę,i smaż do momentu aż jabłka zrobią się miękkie. 
Po tym czasie dodaj kapustę i duś około 5 do 6 minut,od czasu do czasu mieszając.
Do kapusty dodaj ocet winny i podduś jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion,sól i pieprz do smaku.
Zupę zagotuj po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.
W między czasie do startych jabłek dodaj sok z cytryny,wymieszaj i odstaw.
Gotową zupę przelej do miseczek,na wierz ułóż starte jabłka i odrobinę koperku.
*zupę możecie podać ze śmietaną

środa, 19 listopada 2014

Liebster Blog Award

'Huhuha huhuha nasza  zima zła' czyżby to już? Za oknami coraz zimniej,a i oglądając ostatnio newsy w kraju coraz więcej śniegu,niee,,jestem anty fanem zimy :P

Tak w ogóle ,słyszeliście o Liebster Blog Award? Właśnie zostałam nominowana przez ojejmamo
Ale co,ja nie dam rady? ja,nie dam rady? Pewnie,że dam radę :D Tak czy siak, dziękuję za nominację i pozdrawiam :)

“Nominacja do Liebster Award otrzymywana jest od innego blogera w ramach uznania za dobrze wykonaną robotę. Jest przyznawana dla blogerów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechniania. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga który cię nominował.”

A oto pytania:
  1. Ulubiony kolor? Niebieski
  2. Piosenka,która Ciebie opisuje? ojej,mm Angus&Julia Stone Chocolates&Cigarettes
  3. Miejsce na wymarzone wakacje? Turcja :)
  4. Jak mają na imię Twoje dzieci/dziecko? Maciej
  5. Ulubiona zupa? Ogórkowa
  6. Jak robisz ciasto na pierogi? Matko! haah ogólnie nie robię pierogów,przeważnie jestem sama w domu i mi się nie chcę :P
  7. Kim chciałaś być jak byłaś mała/mały? Archeologiem lol
  8. Ulubiona bajka w dzieciństwie? Chyba nie miałam takiej jednej, jedynej.Bardzo lubiłam smerfy
  9. Ulubiona książka? Pachnidło ,Patrick Suskind
  10. O której chodzisz spać? Około 11
  11. Telefon trzymasz przy lewym czy prawym uchu? Hahh dobre :D Nie wiem,chyba prawym czasem lewym :p
Czas na blogi,które nominuję :
  1. Gibonikowa mama 
  2. Ugotuj to sie uda 
  3. Pyszność 
  4. Dreamy World 
  5. Puffs Stuffs
  6. Moje przepisy
  7. Make it to the top
  8. Cztery kąty i pies piąty
  9. Something about everything
  10. Lifestyle by Karo
  11. Gotuję i piekę
To jeszcze nie wszystko, jeszcze pytania  :
1. Twoje największe marzenie ?
2. Ulubiona pora roku?
3.Twoje hobby?
4.Co daje Ci blogowanie?
5.Jaki jest Twój ulubiony film?
6.Szpilki czy trampki?
7.Twój największy sukces?
8.Pies czy kot?
9.Najlepsze miejsce na wakacje?
10.Co Cię najbardziej denerwuje?
11.Dlaczego postanowiłaś/postanowiłeś założyć bloga?

Taakk to chyba  tyle ^.^ Mam nadzieje,że nie pogniewacie się za te nominacje :)

wtorek, 18 listopada 2014

Irish apple pie

  Szarlotka i jeszcze raz szarlotka. Jestem fanką szarlotek pod każdą postacią. Tym razem w wersji po irlandzku :

Będziesz potrzebować :
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół łyżeczki soli
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonych goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkę
 Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj.
Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj.
Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj.
W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj.
Ciasto będzie dość gęste,zbite.
Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem.
Piecz ok 45-50 minut.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

środa, 12 listopada 2014

Szybkie i proste bułeczki śniadaniowe

Dzień dobry . Mimo,że za oknem pochmurno to już mam wiele planów,,ale jak na razie przede mną  śniadanie, bez śniadania nie zaczynam dnia.
Pewnie często z rana stajecie przed lodówka it zastanawiacie się 'co by tu dzisiaj zjeść'...
Mam na,to pomysł, dlaczego by nie zrobić bułeczek? Taki domowych? Nie chce mi się,bo pewnie zajmie,to dużo czasu..Nic bardziej mylnego.
Przygotowałam dla Was bułeczki,które zrobić może każdy,nie zajmują zbyt dużo czasu a są naprawdę dobre..

Potrzebujesz:
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 szklanka plus 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 3 1/2 szklanki mąki (możecie użyć mąki do wypieku chleba)
 Do miski wlej wodę,olej,cukier i drożdże, wymieszaj i odstaw na ok 15 minut,
Po tym czasie do drożdży dodaj 2 szklanki mąki,sól,jajko i zacznij zagniatać ciasto. W między czasie partiami dodawaj resztę mąki.
Z ciasta formuj średniej wielkości bułeczki. Bułeczek powinno wyjść 9-12.
Włącz piekarnik i zagrzej do 205 stopni. Bułeczki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Smacznego!

piątek, 7 listopada 2014

Gorąca czekolada w wersji fit

Jestem pewna,że prawie każdy z nas lubi gorącą czekolada,zwłaszcza teraz kiedy wieczory są coraz dłuższe i chłodniejsze. Tylko problemem może być z czekolada,różnego rodzaju dodatki, pianki,cukry,dużo osób nie może pić mleka krowiego itd.
Mam dla was pyszną i zdrowszą alternatywę.


Potrzebujesz:
  • Puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna z jednej laski wanilii lub ekstrat waniliowy 
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli
Mleko przelej do rondelka,dodaj wanilię,kakao i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Rondelek postaw na średnim ogniu,podgrzewaj mleko do zagotowania. Zdejmij z ognia,dodaj miód i wymieszaj.
Czekoladę przelej do szklanek i posyp wiórkami.

 Czekolada powinna mieć gładką i kremową konsystencję.
Możecie również czekoladę podać z bitą śmietaną i np posypać kakaem lub wiórkami czekoladowymi.




Rozgrzej się na jesień

wtorek, 4 listopada 2014

Szarlotka z budyniem

Gdy tak się zastanowię, to ta wersja szarlotki przez długi czas była moją ulubioną.
Kruche ciasto,w połączeniu z budyniem i jabłkami,,,rozpływa się w ustach. Polecam :)



  • Składniki na ciasto :
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki krupczatki
  • 2 1/2 mąki tortowej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąkę i pozostałymi składnikami. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą.
Jedną część wkładamy do lodówki,a drugą do zamrażalnika.

Jabłka:
  • ok 2 kg jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku (jeśli używamy budyniu bez cukru)
Jabłka obieramy i kroimy. Przekładamy na patelnię z grubym dnem,dodajemy cukier i prażymy przez około 30 do 40 minut, pod koniec dodajemy cynamon.

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,które było w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i nałożyć jabłka.
Na jabłka wyłożyć ugotowany budyń.
Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta,zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 50-55 minut.
Studzimy.

 
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka