wtorek, 28 października 2014

Babeczki cynamonowe z gruszką

Pysznie cynamonowe,pachnące a najlepiej zjedzone jeszcze na ciepło :)


Składniki:
  • 2-3 średnie gruszki obrane i pokrojone na drobne kawałki
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 rozkłócone jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
 Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia,cynamon i cukier. 
W drugiej misce łączymy ze sobą mleko,jajka i olej. Dodajemy gruszki i mieszamy,przelewamy do miski z mąką i mieszamy.
Przelewamy do foremek na babeczki i posypujemy odrobiną cynamonu. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Wariacje z gruszką

środa, 22 października 2014

Tortilla na słodko

Dobry wieczór. Z całą stanowczością mogę stwierdzić,że jesień pełną parą,bo do tej pory pogoda była iście wiosenna. Nie wiem co lepsze słońce,niby było ciepło ,,czy teraz ten deszcz. Praktycznie mówiąc,już 3 tydzień choruję,w każdym tygodniu miałam 2 dni spokoju i wszystko od początku,,jak nie antybiotyk,to zastrzyki,teraz to już sama nie wiem co mi jest,,chwilami nie mam już siły nawet chodzić.
Chcąc osłodzić sobie troszkę te pochmurne dni,postanowiłam przygotować prostą i bardzo szybką do przygotowania przekąskę.
Tortille z czekoladą,,,takk :) Przy wpis również przygotowałam z myślą o akcji 'A Ty w jaki dzień świętujesz?' Tak przy okazji,właśnie świętuję wieczór z moim maluszkiem,gdy po powrocie z przedszkola staram się również coś przygotować z myślą o nim :)



Będziemy potrzebować:
  • 1tortilla 
  •  1 banan
  • czekolada,u mnie Nutella
Tortille smarujemy czekoladą. Banana obieramy ze skórki,odkraiwamy końce i kładziemy z jednej strony placka,zawijamy w rulon jak naleśnika. Wstawiamy na jakieś 30 minut (chociaż możemy to pominąć) do lodówki. Kroimy tortille w nieduże kawałki,jak sushi. Tadam ! Gotowe :)
Takie tortille świetnie sprawdzą się na przyjęciu naszej pociechy.
Muszę powiedzieć,że musiałam się śpieszyć ze zrobieniem zdjęć,bo jeszcze chwila i by nic nie zostało



A Ty w jaki dzień świętuJESZ?

poniedziałek, 20 października 2014

Chlebek naan (bez drożdży)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski przelewamy wodę,mleko i jogurt, mieszamy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki cukier,mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę wody.
Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.
Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.
Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.
Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.

piątek, 17 października 2014

Hot chocolate

Cześć i czołem! Choć za oknem plucha,zimno to ja nie próżnuje :)
Do tej pory pogoda bardziej przypominała wiosnę niż jesień. Właśnie wróciłam ze spacerku, trochę zmarzłam,aleee,,mam na to rozwiązanie!
Jesień jak i zima kojarzy mi się z szarlotkami,piernikami,ciepłym kakaem ale przede wszystkim gorącą czekoladą, pycha!
Kupując w sklepie czekoladę na nasz napój wybierajmy tą, która ma wysoką zawartość kakao.


  • 1 gorzka czekolada
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru  z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru lub cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mleka
W rondelku podgrzewamy mleko,wrzucamy poruszoną czekoladę i mieszamy do momentu aż całkiem się rozpuści,odstawiamy na bok.
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując powoli dodajemy mleko. Miksujemy do połączenia składników.


Rozgrzej się na jesień Smaczna Jesień

czwartek, 16 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy

Jestem mega fanem soczewicy,nie dość ,że jest zdrowa to i syci.
W Polsce wydaje mi się,że jest mało popularna a jeśli już to ta zielona,a szkoda.
Soczewica pomaga w obniżeniu cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi..Więc soczewica sprawdzi się w diecie cukrzyka. Soczewica zawiera także dużo żelaza. Idealna dla nas kobiet,a także dla dzieci,które rosną. W domu powiedziałam ,że to taki mały 'groszek' i zupa zaraz znikła z miseczki :)

Składniki:
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pomidory, pokrojone *
  • 1 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Oliwę rozgrzewamy w garnku,wrzucamy cebulę i dusimy ok 5 minut.
Dodajemy czosnek, marchewkę,pomidory, kumin sól i smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy soczewicę,bulion,wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy soczewica będzie miękka ok 20 minut.
Na koniec dodajemy pietruszkę,mieszamy i podajemy.




* - Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć ok 1/2 pomidorów z puszki

poniedziałek, 13 października 2014

Motoryzacyjny bzik

Witajcie dzisiaj całkiem inaczej, nie będzie gotowania :)
Osoby mieszkające w Lublinie i w okolicach na pewno słyszeli bądź też byli i tacy,którzy się pojawili na pikniku motoryzacyjnym,który odbył się w zeszły weekend. Część odbywała się na torze a część prze Galerii Olimp,a no i oczywiście nie mogło mnie tam zabraknąć.
Mam dla Was taką małą foto relację :)

Mały rider :)


Oczywiście nie mogło zabraknąć mnie również na torze 



Aaaa niby miało nic nie być o jedzeniu,,, ;)

czwartek, 9 października 2014

Rolada z masą kefirową



Na roladę będziesz potrzebować :
  • 4 jajka 
  •  50 g mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru pudru + 5 łyżek 
  • 1 szklanka kefiru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g masła roślinnego 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • śmietanfix
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1 szklanką cukru pudru. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao,pod koniec całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka i przekładamy do ciasta kakaowego,mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę,zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z resztą cukru pudru. Stopniowo wlewamy kefir nie przerywając miksowania.Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i śmietanfix. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy przygotowanym kremem(zostawiamy przy brzegach 1 cm wolnego miejsca) Całość zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.



środa, 8 października 2014

Bananowiec do góry nogami

Witam,tak przeglądam sobie bloga i okazuje się,że już dłuższy czas nie było żadnego postu,,no niee..
Ale co zrobić,jak nie choroba to co innego i tak w kółko.
Przygotowałam dziś dla Was bananowca, z ang. banana bread.
Już jeden na blogu jest, ooo tu CHLEBEK BANANOWY
Tym razem jednak ciastko jest słodsze,i to dużo słodsze..:)


Składniki:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanka cukru białego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 60 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 5 bananów

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę masło. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut 

 Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel. Kroimy 2 banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.


 Mąki połączyć z białym cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą,cukrem waniliowym,cynamonem i solą. W osobnej misce wymieszać jajka,roztopione masło,jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione banany. Obie mieszanki połączyć. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach, Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.

Ciasta bez miksera

czwartek, 2 października 2014

Kluseczki serowe

Mięciutkie, pachnące w sam raz na śniadanie,,obiad czy podwieczorek.
Idealnie sprawdzą się dla naszych małych smakoszy :)



Składniki:
  • 250 g twarożku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • śmietana/jogurt naturalny
  • brązowy cukier do posypania
  • masło 2-3 łyżki


Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z serem i z cukrem pudrem,dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy serowej i mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.
Ciasto na kluseczki nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotującej się wodzie,delikatnie zamieszczać.
Kluseczki gotujemy około 4 minuty. Odcedzamy i przekładamy na talerze.
Kluseczki polewamy roztopionym masłem oraz odrobiną śmietany/jogurtu a na koniec posypujemy brązowym cukrem.


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka