poniedziałek, 23 czerwca 2014

Ciasto z wiśniami z kompotu

Składniki: 
2 szklanki mąki
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mleka
słoiczek wiśni
200 g masła

Masło roztapiamy z mlekiem. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijamy dodajemy cukry. Dodajemy po jednym żółtku,cały czas ubijając.
 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, i na przemian z masłem dodawać do masy,miksując. Ciasto wlać do foremki,a na wierzch ułożyć wiśnie. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 do 45 minut.





Przysmaki dla taty 4

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami - Sponge cake with strawberries

Dość dawno nic nie pisałam,niestety rozchorowałam się. Cały tydzień nic tylko leżenie w łóżku,gorączka,która wcale nie schodziła.
W końcu jest lepiej i zaczynam działać.
Dzisiaj przepis na banalnie prosty biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.
Od razu przepraszam za zdjęcie,jakość nie najlepsza,aaa i kawałek też ostatni :D

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 400 ml wrzącej wody
  • 1 opakowanie śnieżki
  • około 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 200 ml zimnego mleka
Białka ubij ze szczyptą soli,dodaj cukier i cukier waniliowy.
Ubijając dodawaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Zimne mleko przelej do wysokiej miski i ubij ze śnieżką. Dodaj schłodzone galaretki.
Masę ubij mikserem.
Pod koniec dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj,tym razem łyżką.
Masę wyłóż na spód biszkoptu,przykryj drugą połową.
Schłódź w lodówce.



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kolorowe ciastka

Witam!
Już jakiś czas temu dodałam przepis na Proste ciasteczka.
Tym razem cel jest ten sam,,żeby było szybko i smacznie,z jednym tylko wyjątkiem..
Orzechy zamieniamy na kolorową posypkę, bądź czekoladową :)
A oto efekt ...

czwartek, 5 czerwca 2014

Prosty torcik czekoladowy - Easy chocolate cake

Najlepsze ciasta,to te z dużą ilością czekolady,,,przynajmniej jak dla mnie :3
Ten przepis jest banalnie prosty,wyjdzie każdemu. Możemy torcik podać do kawki,,gdy przyjdą przyjaciółki itp,,ale tez idealnie będzie pasować na jakieś przyjęcie,jak urodziny. Wystarczy dodać jakąś fantazyjną dekorację,napis,,świeczkę i gotowe :)


Składniki:
  • 4 jajka(oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 250 g mascaropne
  • śmietanka 30%(użyłam tej z biedronki)
  • 3 łyżki prażonych migdałów (płatki)
  •  2 gorzkie czekolady
  • 150 g cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,formę do pieczenia (23cm)wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,powoli wsypuj kakao ciągle miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Pianę przełóż do żółtek,wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem:
Mascarpone przekładamy do miski.
1 czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do przestudzenia.
Gdy czekolada przestygnie dodajemy ją do mascarpone i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera.
Odmierzamy 250 ml śmietanki, przekładamy do miski i ubijamy(możecie dodać 1 łyżkę cukru pudru,wtedy krem będzie słodszy). Ubitą śmietankę przekładamy do serka i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekrawamy na pół.
Kremem smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem,odstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy polewę.
Pozostałą śmietankę przelewamy do rondelka,dorzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje. Studzimy.
Polewą polewamy ciasto,na koniec dekorujemy płatkami migdałów :)





poniedziałek, 2 czerwca 2014

Omlet+truskawki=Pyszne śniadanie! (Omelet with strawberries)

Sezon truskawkowy w pełni,jak dla mnie,to czas istnego szaleństwa :P
Truskawki o każdej porze dnia,,do wszystkiego i ze wszystkim, uwielbiam :)
Już nawet parę woreczków zamroziłam,żeby mieć co w chłodne jesienno zimowe dni zjeść.
Dzisiaj na śniadanie lekki omlecik z truskawkami i bananami,pyszności.

  • 2 jajka (oddzielnie żółtko i białko)
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • owoce
  • jogurt naturalny
  • masło
Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem i mąką,żeby nie było grudek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka przekładamy do ubitej piany i mieszamy.
Patelnie smarujemy cienko masłem (najlepsza będzie taka do naleśników) Wylewamy masę.
Smażymy przez około 3 minuty,przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Gotowy omlet przekładamy na talerz,na połowie układamy pokrojone owoce i składamy na pół.
Polewamy jogurtem,posypujemy owocami. Omlet możecie delikatnie posypać cukrem pudrem.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka