czwartek, 29 maja 2014

Almond brownies

Brownie- Ostatnio jedno z moich ulubionych ciast,proste i szybkie.
Blaszka znikła w przeciągu kilku godzin..Nie ma możliwości żeby nie smakowało :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka roztopionego masła
  • 2 szklanki cukru (takie niepełne)
  • 1 łyżeczka soli
  • około 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałów 50 g
Włączamy piekarnik i nastawiamy na 175 stopni.
Do miseczki wsypujemy cukier i dodajemy masło. Miksujemy przez około 3 minuty na średnich obrotach. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wraz z kakao,mieszamy.
Dodajemy sól,ekstrakt waniliowy i migdały*. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy 25-30 minut. Studzimy.

*- migdały możemy zastąpić drobno posiekanymi orzechami włoskimi



wtorek, 27 maja 2014

Lentil soup with spinach/Zupa z soczewicy i szpinaku

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 posiekana cebula
  • 4 główki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 1/2 szklanki soczewicy
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • pieprz,sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kumin i podsmażamy około 3 minut. Dodajemy cebulę,czosnek,kolendrę oraz odrobinę pieprzu. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Przyprawy przekładamy do garnka,dodajemy soczewicę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ognień i gotujemy około 30 do 40 minut.(Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy więcej bulionu)
Do gotującej się zupy dodajemy pomidory razem z sokiem,szpinak i gotujemy pod przykryciem prze kolejne 20 do 30 minut.
Pod koniec możemy doprawić solą i pieprzem.


Czas na szpinak 4!

czwartek, 22 maja 2014

Sałatka owocowa z ricottą/Fruit salad with ricotta cheese

Składniki:
  • 2 banany
  • 4 mandarynki
  • Kiwi
  • Ricotta-pół opakowania
  • Miód
  • Orzechy laskowe (pół szklanki posiekanych)
Owoce kroimy i przekładamy do miseczki.
Orzechy drobno siekamy.
W osobnej miseczce umieszczamy serek i orzechy,dodajemy 2 łyżeczki miodu i mieszamy.
Tak przygotowany serek formujemy w kulki i układamy na sałatce,posypujemy orzechami.
Równie dobrze ser możemy pokruszyć i posypać nim sałatkę a na koniec orzechami.



poniedziałek, 19 maja 2014

Beziki z małą pomocą;)

Ostatnio robiąc lody zostało mi sporo białek. Długo nie mogłam zdecydować co z nimi zrobić,a przecież szkoda wyrzucać.
W końcu doszłam do wniosku, że najłatwiej i najszybciej będzie jeśli zrobię bezy.
Tym razem było trochę inaczej,,,a mianowicie miałam pomoc,i to jaką ;)
Co prawda później miałam trochę sprzątania,ale ważne,że maluszek zadowolony noo i ja też ;)


  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połówki cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (góra dół).
Białka ubijamy na sztywną pianę,cały czas miksując dodajemy partiami cukier.
Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego,bądź wykładamy masę łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy pieczemy 20 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez około 40 minut,do całkowitego wysuszenia bezów.


sobota, 17 maja 2014

Kisiel z rabarbaru

W końcu przestało padać! Pomyślałam, i od razu ubrałam siebie i dziecko i migiem na dwór.
Kalosze w ruch i po kałużach. Nie lada frajda. Po zabawie, czas na małe co nieco.
Kisiel,każdy zna i lubi,tylko,że każdy no prawie...kupuje ten gotowy.
Nie ma,to jak domowy kisiel,bez zbędnych dodatków,ulepszaczy itp.

  • Rabarbar tak około 2-3 łodygi
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 1/2szklanki wody
  • 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę.Wrzucamy do garnka,wsypujemy cukier i zalewamy 1 szklanką wody. Zagotowujemy.
Do miseczki wlewamy resztę wody,wsypujemy mąkę i mieszamy.
Do gotującego rabarbaru wlewamy wodę z mąką.Gotujemy jeszcze przez około 1 minutę cały czas mieszając.
Przelewamy do miseczek i można zajadać :)

Rabarbalove Domowy Wyrób

piątek, 16 maja 2014

Domowe spaghetti

Spytajcie moje dziecko 'co dziś na obiad' odpowiedź bardzo prosta. Spaghetti,,a jeżeli nie, to rosół.
Mógłby tak codziennie.
Już jakiś czas nie gotowałam makaronu,więc postanowiłam zrobić taką małą niespodziankę.
Przy okazji,mówię, że nie ma mowy o gotowych sosach. Tych w słoikach,,torebkach,,zero chemii.
Wszystko świeże. Takie spaghetti nie dorównuje tym gotowcom. Nawet czas jaki potrzebujemy na przygotowanie, wcale nie jest tak długi.


  • Makaron spaghetti, pełnoziarnisty
  • Puszka pomidorów,bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam domowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól,pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • oregano,tymianek,papryka słodka i pikantna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku,posiekane
  • 25 dag mięsa mielonego,u mnie z indyka
  • odrobina startego sera, u mnie gouda
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną wodą)

Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę wraz z czosnkiem. Posypujemy szczyptą soli i smażymy do momentu,kiedy czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę pieprzu.
W między czasie przygotowujemy sos.
W miseczce umieszczamy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy tymianek,oregano,szczyptę soli i pieprzu,oba rodzaje papryki,cukier,drobno pokrojoną bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)
Gdy nasze mięso jest już miękkie dodajemy pastę pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser.
Wykładamy makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać startym serem,bądź ozdobić go bazylią.





Food Revolution Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

wtorek, 13 maja 2014

W-Z

Przepis na to ciasto znalazłam baaardzo dawno,na jednym z blogów. W końcu przyszedł czas aby owy przepis wykorzystać :
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • olejek rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki mąki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę,olejek i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 minut w 160 stopniach.

Masa:
  • 2 śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 śnieżka
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • Dżem truskawkowy lub powidła
  • 2 łyżki spirytusu
  • gorzka czekolada
  • 5 łyżek mleka
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem, rozpuszczoną łyżką żelatyny i śnieżką.
Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przekroić na pół. Spód ciasta nawilżyć przygotowaną wodą ze spirytusem(z wierzchem możemy zrobić tak samo). Gdy poncz wsiąknie w ciasto rozsmarowujemy dżem.
Na dżem wyłożyć wcześniej ubitą śmietankę i przykryć drugim blatem ciasta.
Możemy zostawić sobie trochę śmietanki do ozdobienia.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,lekko studzimy. Polewamy ciasto.








piątek, 9 maja 2014

Mango smoothie

Nie wiem jak Wy,ale odkąd spróbowałam mango jestem wręcz od niego uzależniona :D
Mango ma dość specyficzny zapach,który może niektórym przeszkadzać. Ma delikatny,,słodki miąższ,idealny na letnie upały.

  • 2 dokładnie obrane pomarańcze
  • 1 garść mrożonego i pokrojonego w kostkę mango
  • pół pokrojonego i mrożonego banana
  • łyżka wody lub soku pomarańczowego (jeśli będzie,to potrzebne więcej)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Jeśli nasze smoothie będzie za gęste dodajemy więcej wody lub soku.



środa, 7 maja 2014

Frittata ze szpinakiem i ricottą

Omlet,rodem z Włoch. Idealny pomysł na śniadanie czy też szybki lunch.
Większości smakuje,i to jak smakuje.
Co do tego z czym zrobimy frittatę jest mnóstwo wariacji,możecie użyć pomidorów,cukinii,fety itd.
Ja przedstawiam wam wersję ze szpinakiem i serem ricotta :)



  • 6 jajek
  • kilka pokrojonych na mniejsze kawałki plasterków szynki (z racji,że raczej nie jem wieprzowiny,u mnie polędwiczka drobiowa)
  • 4 łyżki sera ricotta(bardzo lubię ser więc ja go dałam troszkę więcej)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól,pieprz do smaku
  • garść szpinaku
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
W misce rozkłócamy jajka. Dodajemy szynkę,sól,pieprz,lekko mieszamy.
Na patelnię wlewamy oliwę,dorzucamy szpinak i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy jajka.Smażymy na średnim ogniu  przez około 2 minuty. Po tym czasie na wierz wykładamy ser(ricottę możecie dodać wcześniej do jajek,wymieszać i podsmażyć). Przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 :)
 



wtorek, 6 maja 2014

Chlebek bananowy - bardzo prosty

Pyszny,,aromatyczny i ta chrupiąca skórka mmm ^.^
Nie ma nic lepszego,,przynajmniej na dzisiaj :P
Będziesz potrzebować:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 banany rozgniecione widelcem
  • 1/2 szklanki margaryny w temp pokojowej(lub masła)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni,blaszkę do pieczenia lekko smarujemy masłem lub oliwą.
Do miski wrzucamy margarynę z cukrem i miksujemy około 3 minuty. Dodajemy jajka i miksujemy aż się wszystko połączy. Następnie dodajemy banany i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Gdy składniki ładnie nam się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Teraz odkładamy mikser,bierzemy drewnianą łyżkę i mieszamy,dodajemy czekoladę, i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około godzinę.( Do tak zwanego 'suchego patyczka')
Wyjmujemy na kratkę, studzimy.
Prawda,że proste :)


Na majówkę

poniedziałek, 5 maja 2014

Śniadanie-Tosty francuskie

Uffff,,jak dobrze,że już weekend się skończył! :D Cały ten długi majowy weekend w drodze,w domu tylko spałam,rano wstawałam,jadłam takie byle jakie śniadanie i w gości,,nie powiem,że od czasu do czasu lubię spotkać się z kimś,,pogadać przy herbatce,,ale,to już chyba było za dużo ^^
Moje dzisiejsze śniadanko,,tosty.Chyba każdy lubi :)
Do takich tostów możecie podać świeże owoce,bitą śmietanę, możecie posypać je cukrem pudrem,cynamonem itd,wszystko zależy od waszej inwencji twórczej :)

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  •  6-7 kromek chleba (wybór należy do was,ja użyłam chleba tostowego)
Wszystkie składniki (oprócz chleba) umieszczamy w miseczce i dokładnie roztrzepać widelcem(lub rózgą).
Patelnię lekko smarujemy masłem. Kromki chleba moczymy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor.



Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka