środa, 30 kwietnia 2014

Kasza jęczmienna z fasolą

Witam.
Dzisiaj bez żadnego rozpisywania się,,padam na twarz,,,W menu dzisiaj,dość proste i szybkie danie. Kasza jęczmienna w towarzystwie z białą fasolą,moja dzisiejsza propozycja obiadowa.

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • pęczek natki pietruszki-posiekany
  • pieprz
  • puszka białej fasoli
  • oliwa z oliwek
  • posiekana w kostkę cebula

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek,wsypujemy cebulę i dusimy około 6 minut.
Po tym czasie dodajemy bulion i kaszę. Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu przez około 30 minut.
Gdy kasza już dobrze zgęstnieje dodajemy fasolę,natkę i pieprz do smaku(jeśli chcecie możecie dodać sól,ale uważam,że jest tutaj zbędna). Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
I gotowe :) na wierzch możemy dodać odrobinę natki. Wiem,że może nie wygląda to nie wiadomo jak pięknie itd,ale jest naprawdę pyszne :)



niedziela, 27 kwietnia 2014

Tarta cytrynowa

Ciasto :
  • 110 g masła
  • 180 g mąki
  • 35 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml wody
Zagniatamy ciasto,możecie użyć miksera, ja jednak użyłam rączek ;) Masło i margarynę pokroiłam z mąką ostrym nożem,dodałam soli i wody po czym szybko zagniotłam ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować.
Formę na tartę lekko wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia,ok 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy aby ostygło.

Krem:
  • 70 ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • 270 ml wody
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 260 g cukru pudru, możecie użyć trochę mniej
  • 55 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Do rondelka przekładamy mąkę ziemniaczaną, cukier i sól i dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli wodę,ciągle mieszając. Rondelek stawiamy na małym ogniu,ciągle mieszamy aż się zagotuje.Dodajemy masło,mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do żółtek dodajemy łyżkę masy,mieszamy. Następnie żółtka przekładamy do naszej masy w rondelku, dodajemy sok  i skórkę z cytryny,mieszamy. Gotujemy ok 2 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzone ciasto.

Beza:
  • 4 białka
  • 110 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 g wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
Mąkę wsypać do rondelka, dodać wodę,wymieszać i delikatnie podgrzać. Dodać cukier waniliowy i całoś wlać do piany,ubijamy.Tak przygotowaną pianę wylewamy na krem.
Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy ok 15 minut, aż beza nabierze złotego koloru.





czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa z kurczaka

Na zupę potrzebujesz:
  • 2 szklanki ugotowanej  piersi z  kurczaka lub z indyka
  • 2 szklanki bulionu
  • puszka pomidorów, najlepiej pokrojonych
  • 1 i 1/2 szklanki kukurydzy lub puszka
  • puszka fasoli
  • pół łyżeczki soli,pieprz
  • kumin (do smaku)
  • papryka chili (ja z niej zrezygnowałam ze względu na dziecko,i użyłam słodkiej papryki)
Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy.

Szybkie,proste i sycące danie :) Do zupy możemy podać chleb,ryż lub makaron.
Smacznego :)



środa, 23 kwietnia 2014

Proste i szybkie ciasteczka

Święta się skończyły,to co po nich zostało,to wyrzuty sumienia. Dlaczego ja się w końcu za siebie nie wezmę,szło mi tak dobrze dopóki się nie rozchorowałam,teraz ciężko mi dupsko podnieść,całkiem się zapuściłam,i brak motywacji do czegokolwiek,a sadełko rośnie :'(
No nic..Mam dla was ciasteczka,,,na szczęście jeszcze mnie do nich nie ciągnie,jeszcze... ;p

Będziesz potrzebować :
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczka sody
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu do ciast np. waniliowy
  • orzechy laskowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą,dodać sól.
Masło utrzeć z cukrem,dodać jajko i aromat,dokładnie wymieszać(mikserem).
Wsypać mąkę i jeszcze chwilę mieszać. Z ciasta formujemy niewielkie kulki,mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na środek każdego ciastka wykładamy po jednym orzechu,lekko go dociskając do ciasta.
Piec w 180 stopniach prze około 15 minut.




piątek, 18 kwietnia 2014

Sos chrzanowy

Coraz bliżej święta coraz bliżej święta :)
Witajcie, skoro święta jajeczne,to przydałoby się coś do tych jajeczek podać,mam dziś dla was propozycję na sos chrzanowy z rzeżuchą. Taki sos równie dobrze można podać do kanapek,do wędlinki :)
Także chciałam się pochwalić co dziś zrobiliśmy z moim małym pomocnikiem:)
Koszyczek na jajeczka i króliczek,takie małe,,,a jak cieszy :)
Składniki na sos:
  • 3 łyżki chrzanu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki,mieszamy i podajemy :)



I jeszcze takie nasze małe 'dzieła' :)


Rzeżucha na talerzach

środa, 16 kwietnia 2014

Harira

Tradycyjna zupa marokańska.Podawana jest po poście w okresie ramadanu. Gotowana jest również na jakieś specjalne okazje jak np na wesele. Zazwyczaj gotowana jest z wołowiną lub baraniną,ale równie dobrze możemy użyć kurczaka lub przygotować wersję wegetariańską,bez mięsa.
Dzięki przyprawom takich jak np kumin,zupa ma swój specyficzny smak,i aromat. Taka zupa jest naprawdę pyszna i sycąca.




Będziesz potrzebować:
  • 500g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy,lub puszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie posiekane cebule
  • posiekany por
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 1/5 l wody
  • kumin
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz

 Oliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy cebulę,selera,pora i czosnek,szklimy.
Dodajemy mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Wlewamy wodę i ciecierzycę (jeśli używasz ciecierzycy z puszki dodajemy ją pod koniec gotowania). Dusimy godzinkę. Po tym czasie dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy,soczewicę,mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.
Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.






wtorek, 15 kwietnia 2014

Rice Kheer

  • 1/2 szklanki ryżu
  • woda
  • migdały
  • rodzynki
  • woda różana albo kardamon
  • cukier
  • mleko 1/5L
Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie miażdżymy ryż ręką,odsączamy.
Do garnka z grubym dnem przelewamy mleko,zagotowujemy cały czas mieszając.Wrzucamy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut,co jakiś czas mieszając.Gdy nasz pudding zacznie gęstnieć(tak po 20 minutach) dodajemy cukier,jak kto lubi,do smaku. U mnie była,to jedna łyżka cukru,mieszamy.
Dodajemy rodzynki (opcjonalnie) i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy posiekane migdały, około dwie łyżki,cały czas gotujemy ;) Dodajemy kilka kropel wody różanej lub odrobinę kardamonu. Mieszamy i jeszcze prze chwilę gotujemy.
Gotowy deser przekładamy do miseczek i posypujemy migdałami :)






Lekka Wielkanoc

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Niezłe ziółko !

Jestem fanką różnego rodzaju sałatek,owocowych jak i tych warzywnych.
Dzisiaj przepis na sałatkę z ziołami. Jest lekka,i orzeźwiająca, i o dziwo mój mały synek bardzo ją polubił:)




  • 6 łodyg selera naciowego,pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 ogórek,usuwamy nasiona i kroimy w paseczki
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :)

Zdrowy tryb życia Zielono mi, idzie wiosna

sobota, 12 kwietnia 2014

Najprostsze ciasto czekoladowe

Jak co weekend,przychodzi czas na małe pichcenie. Dziś mam dla was przepis na naprawdę proste ciasto czekoladowe. Ciasto jest delikatne, puchate,,mięciutkie,aż rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy. Musiałam się śpieszyć ze zdjęciami,bo już było paru chętnych na kawałeczek :)

Składniki:
  • Rozpuszczone masło (pół kostki)
  • 2 jajka
  • pól łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek kakao
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do dekoracji 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra dół).
Do miski przesiewamy mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i sól.Mieszamy.
Robimy mały dołek i wrzucamy jajka i mleko,dokładnie mieszamy. Wlewamy masło,i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do "suchego patyczka", około 30-35 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem :) Gotowe :)












piątek, 11 kwietnia 2014

Bananowy milkshake

Prosta,szybka i zdrowa przekąska,jak również i deser. Na pewno każdy polubi :)

Składniki:
  • Banan
  • Szklanka mleka 
  • 3 kostki lodu
  • łyżeczka miodu
  • cynamon
Wszystko miksujemy blenderem i podajemy,posypujemy odrobiną cynamony.
Zamiast kostek lodu,możemy użyć mrożonego banana :)


 


czwartek, 10 kwietnia 2014

Cannellini, czyli zupa fasolowa po włosku

Będziesz potrzebować :
  • 2 i 1/2 szklanki fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do polania zupy
  • 2 posiekane cebule
  • 3 posiekane główki czosnku
  • 5 marchewek pokrojonych w kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego,obranego i pokrojonego
  • 1 pomidor,pokrojony
  • 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii(u mnie suszona)
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Odrobina startego parmezanu
  • pieprz,sól
Fasolę przekładamy do miski,zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Oliwę przelewamy do garnka,dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.Dodajemy marchewkę i seler, szczyptę soli i dusimy razem przez około 5 minut.Po tym czasie dorzucamy pomidory,bazylię,natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy 3 minuty.
Dodajemy fasolę i 10 szklanek wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin,pod przykryciem.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,i jeśli trzeba dodajemy trochę soli.
Zupę podajemy skropioną odrobiną oliwy z oliwek i startym parmezanem(u mnie niestety go zabrakło :/ )




Zdrowy tryb życia

środa, 9 kwietnia 2014

Sodziaki

Jak ktoś rzuca hasło "Smaki dzieciństwa" od razu na myśl przychodzą mi różnego rodzaju placuszki,bliny,naleśniki,domowy makaron,,ciasta z owocami :)
Dziś inaczej niż zwykle na śniadanie zamiast owsianki przygotowałam sodziaki. Placuszki są mięciutkie,puchate :) Cud,miód i orzeszki ^^

  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • łyżeczka sody
  • 100 ml śmietany(śmietanę możecie zamienić na mleko)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto kroimy w rąby i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sodziaki możecie podać z cukrem pudrem,ulubionym dżemem,ale równie dobrze możecie zjeść je na sucho,,są dość słodkie :)


Smaki dzieciństwa

wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa marchwiowa z imbirem

Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co ja zrobię na obiad..Co kupić? Przypomniałam sobie,że mam sporo marchewki a do tego ostatnio odwiedziła mnie babcia,która też przywiozła sporo,toż ci los :) Ale może,to i dobrze,dziś w menu zupa marchwiowa z imbirem :)

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • ok 1 kg marchewki
  • 1 ziemniak
  • 6 szklanek wywaru z piersi kurczaka,możenie użyć wywaru warzywnego
  • 1 i 1/3 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka tymianku
  • sól,pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy cebulę i pół łyżeczki soli,dusimy. Po krótkim czasie dodajemy czosnek i imbir,podsmażamy około 2 minuty uważając,żeby nic nie przypalić.Całość wrzucamy do wywaru,dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.Gotujemy do miękkości.
W między czasie jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy miód,tymianek i pół łyżeczki pieprzu.Mieszamy.
Przestudzoną zupę miksujemy blenderem. Zupę przestawiam jeszcze raz na kuchenkę i podgrzewamy. Przelewamy do talerzy i polewamy jogurtem.







Marchew w roli głównej 2 Zdrowy tryb życia

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Grzybek

Grzybek,to najbardziej lubiana przeze mnie potrawa dzieciństwa. Najlepszy był przygotowany przez mojego dziadka,zawsze mu pomagałam. Grzybek,to swego rodzaju omlet. Do dziś pamiętam ten zapach ^^
Takiego grzybka,dziadek kroił jak pizzę i posypywał najzwyklejszym cukrem,i wtedy świat mógł nie istnieć :) Równie dobrze można podać do niego dżem..cukier puder czy jakąś marmoladę,,alee jak dla mnie to tylko z cukrem :)

Składniki:
  • 2 łyżka mąki
  • 2łyżka mleka
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenie najlepiej rzepakowy
  • cukier do posypanie,albo jakieś nasze ulubione dodatki 
Jajko dokładnie roztrzepać z solą,dodać mąkę i mleko,wymieszać. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor :)


Smaki dzieciństwa

sobota, 5 kwietnia 2014

Breakfast time! Owsianka#

Wstałam i czuję,że żyję,i to dosłownie. Od pewnego czasu trochę się rozleniwiłam, zarówno jeśli chodzi o jedzenie jak i treningi. Jadłam co było, nie ważne słodkie,,słone,, tiaaa. I co teraz z tego mam? Cały czas takie uczucie,,że mam pełny żołądek,,uczucie ciężkości,nie fajnie. Do tego dochodzą zakwasy oyoy
Wybieram się na długi spacer,ale nie wiem jeszcze jak z pogodą będzie,niestety ale nie wygląda,to za dobrze :) Na śniadanko polecam owsiankę, chyba nie ma nic lepszego, Pychaa :)) Miłej niedzieli.




czwartek, 3 kwietnia 2014

coke cake czyli ciasto z coca colą

Szczerze mówiąc nie pije coli jak i innych napojów gazowanych,jedynie co,to woda,herbata albo jakiś sok. Alee ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego,i nie sklepowego..A przy okazji się trochę odstresować, gotowanie pomaga, przynajmniej mi ;)
Ciasto robiłam pierwszy raz,,i co usłyszałam? Wow,,co to,,co tam jest,z czego? haha Pozytywnie :) Ciasto jest słodkie, nawet bardzo ale za to i świetnie smakuje :)

  • Kostka masła
  • Szklanka coca coli
  • 2 szklanki mąski
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki pianek yoyo pokrojonych na pół
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 roztrzepane jajka
 Cukier wsypujemy do miski,do tego przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z colą i kakao.Zagotowujemy. Masę przelewamy do mąki i mieszamy.Dodajemy pokrojone pianki,maślankę i jajka,mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy 30-35 minut w 175 stopniach.

Polewa:
  • 6 łyżek coca coli
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich (możenie użyć laskowych,u mnie pół takich i pól takich)
  • łyżeczka aromatu waniliowego
Masło,colę i kakao rozpuszczamy,musi się zagotować. Wsypujemy cukier puder,orzechy i aromat,mieszamy.
Ciasto polewamy gdy jest jeszcze ciepłe,zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. :)







wtorek, 1 kwietnia 2014

Smoothie bananowo - truskawkowe

Jeśli lubicie owoce,zdrowe przekąski ,,,koktajle to coś dla was.
Takie smoothie często serwuje jako przekąska, przeważnie po treningu,taka mała dawka energii :)

Składniki:
  •  1 średni banan
  • pół szklanki truskawek
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • kilka kostek lodu (zamiast lodu możecie użyć mrożonych truskawek)

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy:)


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka