poniedziałek, 31 marca 2014

Może ciacho? ;)

Torcik przygotowany na urodziny Maciusia. Początkowo nie byłam z niego zadowolona,myślałam co to będzie,,chyba mi nie wyszło,nie potrzebnie. Mimo,że opaska,która była dookoła tortu nie wyszła tak jakbym chciała, tort smakował,biszkopt delikatny,,masa,,pycha. Przepis pochodzi z tego bloga tort z białą czekoladą
W przepisie na masę są podane 3 czekolady,ja jednak użyłam dwóch mimo,to i tak dla mnie było lekko za słodkie. Tak sobie pomyślałam,że następnym razem, masę podzielę na pól,i do jednej połowy dodam roztopioną gorzką czekoladę a do drugiej połowy białą..mm :) i być może opaskę też bym przygotowała z ciemnej czekolady,tak o moje przemyślenia ;)



piątek, 28 marca 2014

Drożdżowki

Składniki:
  • Słoiczek nutelli, albo jakiegoś ulubionego dżemu
  • 25 g drożdży 
  • szklanka mleka
  • 500 g mąki
  • 75g masła
  • 70 g cukru
  • sól
Masło rozpuszczamy po czym dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miseczki i wkruszamy drożdże. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Tak wyrośnięte ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy. Kroimy na prostokąty, oczywiście możecie z ciasta uformować kształt, który wam najbardziej odpowiada.
Gdy jednak zostaniecie przy prostokątach, wzdłuż jednego boku nacinamy paski,tak prawie do połowy ciasta. Nakładamy nasze nadzienie,jedna spora łyżka (nie żałujcie sobie). Sklejamy ciasto,by nadzienie nie wypłynęło, a paseczkami obwijamy drożdżówki.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po tym czasie smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut(piekłam bez termoobiegu).
Radzę nie jeść ich od razu ;)


czwartek, 27 marca 2014

Smak Indii

Cześć Kochani!
W poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad znalazłam kurczaka. Początkowo myślałam nad kotlecikami z migdałami albo płatkami,,aleee jednak nie. W szafce znalazłam pomidory,szkoda żeby się zmarnowały, postawiłam na BUTTER CHICKEN. Wydaję mi się, że potrawa jest raczej wszystkim znana i powinna smakować.
Będziemy potrzebować:
Po pierwsze marynata:
  •  oczywiście kurczak (średniej wielkości pierś,możecie użyć udek)
  • garść orzechów nerkowca, ja użyłam migdałów
  • łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • łyżeczka chili cayenne
  • łyżeczka kolendry 
  • łyżeczka garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru ( najlepiej użyć korzenia noo alee ;) )
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
Na patelni prażymy orzechy,kolendrę,kumin,garam masalę i chili. Po chwili,gdy będzie czuć intensywny zapach przypraw przekładamy je do blendera. Dodajemy imbir,sok z cytryny, posiekany czosnek, koncentrat i jogurt, całość miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do pokrojonego w kostkę kurczaka i mieszamy, odstawiamy do lodówki na całą noc.

Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • imbir
  • chili
  • 2 strączki kardamonu
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka garam masala
  • 2-3 pomidory
  • 80 ml śmietany 12 % ( ja śmietanę zastąpiłam jogurtem)
  • sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę,najlepiej jak jest pokrojona w piórka. Po chwili dodajemy posiekany czosnek,imbir i chili. Miażdżymy strączki kardamonu i dorzucamy na patelnie. Dodajemy kurkumę, cynamon,kolendrę oraz garam masala. Smażymy przez  około 3 minuty. Mięso odsączamy z marynaty wykładamy na patelnie i smażymy przez około 5 minut.
Do pozostałej marynaty dodajemy pokrojone pomidory i miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do naszego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.
Do śmietany wlewamy łyżkę sosu, mieszamy i przekładamy do kurczaka,dusimy jeszcze około 2 minuty, doprawiamy solą,,,pieprzem.Gotowe:)
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem,ale również z chlebem naan,,albo po prostu zwykłym, co kto lubi ;)



wtorek, 25 marca 2014

kitchen tips

Witajcie
Mój synio kończy dziś pięć lat! kurczę jak, to szybko zleciało. Dzisiaj bez torta, ale za to w niedziele zrobię u małe przyjęcie ,jeszcze nie jestem pewna co do torta jaki zrobię,,no zobaczymy.
Mam dla was kilka wskazówek, które mogą przydać wam się w kuchni,może niektóre mogą wydawać się banalne, ale nie wszyscy o tym wiedzą,że.....

  1. Przed pokrojeniem sera feta wyciągnij go z lodówki na ok. 30 minut wcześniej i posmaruj nóż olejem/oliwą
  2. Zioła powinno kroić się na szklanej desce, wtedy nie stracą swojego aromatu, warto zakupić sobie nożyczki do ziół
  3. Cebula..nikt nie lubi jej kroić,ale czasem to mus i co wtedy? Włóż ją na chwilę do zamrażarki albo zamocz w zimnej wodzie
  4. Suszone owoce przyklejają się do noża? Nalej do szklanki wrzątku i maczaj w nim nóż
  5. Upss,, zapomniałaś o ziemniakach,,, garnek nadaje się jedynie do wyrzucenia? Czekaj czekaj...Nalej do garnka wody i wsyp trochę proszku do prania,,zagotuj i umyj ;)

poniedziałek, 24 marca 2014

Napkins

Weekend i po weekendzie :)
U mnie dość udany,najważniejsze,że pogoda dopisała. Jutro urodziny mojego maluszka,wraz z mę?żem zabraliśmy go do lubelskiego "Koziołka" byliśmy tam pierwszy raz,i na pewno jeszcze nie raz tam wrócimy, naprawdę polecam. Dzieciaczki mają szansę wyszaleć się,wykrzyczeć,,a rodzice,chwilkę dla siebie,na kawkę,nie pije kawy,,ale polecam czekoladę do picia, mają naprawdę super :) Po dwóch godzinach szaleństwa obiad,i małe zakupy. A co wieczorem? Dosłownie minuta,,albo i nie, i nasza pociecha odpływa,,zasypia :)
Aaa wracając do tematu postu.Pewnie nie raz,robiąc np jakieś przyjęcie,jak bym można przyozdobić stół,,najłatwiej złożyć serwetki,,tylko jak? No właśnie,złożyłam dla was serwetki.Wybrałam takie z obramowaniem. Od razu przepraszam ale zdjęcia mogą być troszkę nie wyraźne,w razie potrzeby myślę,że nawet mogłabym wstawić jakieś krótkie video na ten temat..
Serwetka 1. Krzyż
  • Ułóż serwetkę zadrukowaną stroną do spodu,złóż wszystkie rogi do środka
  • Odwróć serwetkę i ponownie złóż wszystkie rogi do środka
  •  Powtórz czynność jak poprzednio
  •  Po raz ostatni obróć serwetkę i odciągnij na zewnątrz leżące w środku kwadratu narożniki
  •  Uformuj ramiona krzyża :)

Serwetka 2. Podstawka
  •  Serwetkę ułóż zadrukowaną stroną do góry i zagnij do środka wszystkie rogi serwetki
  •  Odwróć serwetkę ponownie i jeszcze raz zagnij rogi do środka
  •  Jeszcze raz odwróć serwetkę i odegnij na zewnątrz schodzące się w środku rogi kwadratu

Krzyż











Podstawka







środa, 19 marca 2014

Cebularze

Jak wczoraj wspomniałam, po upieczeniu chlebka zostało mi trochę drożdży,miały być cebularze,,i są ;)
Placuszki zrobiłam wczoraj na kolację i prawdę mówiąc,,,mało co zostało,zostały zjedzone praktycznie od razu,w sumie to dobrze,smakowały i o to mi chodziło :)

Na cebularze potrzebujemy:
  •  30 dag mąki
  • 6 dag drożdży
  •  4 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
  •  sól,letnia woda
  •  3 cebule
  • mak lub sezam oraz sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oliwie,doprawiamy.
Do mąki wkruszamy drożdże,dodajemy olej i sól.Mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto,dodając tyle wody by było tak jak ciasto na pizzę ( nie pamiętam ile dokładnie wody użyłam,ale gdzieś tak mniej więcej pół szklanki może troszkę więcej ). Ciasto dzielimy sobie na kulki, które rozwałkowujemy.Na placuszki wykładamy cebulę i posypujemy makiem (sezamem) Pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor,około 20 minut (piekłam góra/dół bez termoobiegu) Ja od razu chyba zjadłam dwa,,posmarowane masełkiem , pycha ;)



wtorek, 18 marca 2014

Chlebek razowy

Od pewnego czasu staram się odżywiać zdrowo...Zaczęłam jeść więcej owoców,staram się nie używać mąki,tłustych mięs,słodycze..a także co się z tym wiąże więcej ruchu :) i powiem,że dobrze mi z tym. W związku z tym,postanowiłam upiec domowy chlebek,to był mój pierwszy w życiu chleb. Przepis pochodzi z bloga : http://poproszedokladke.wordpress.com/2014/01/06/chleb-razowy-ze-slonecznikiem/. Użyłam większej foremki, niestety miałam tylko taką, co nie zmienia faktu,że chleb wyszedł przepyszny :) Wybieram się na zakupy po nową foremkę,,,a przy okazji muszę kupić trochę maku,,,bo już za nie długo Cebularze ;)



poniedziałek, 17 marca 2014

Kotlety z kaszy gryczanej.Pycha!

Dzisiaj pyszny i zdrowy pomysł na obiad.
Kiedyś nie przepadałam za kaszą gryczaną,mogła dla mnie w ogóle dla mnie nie istnieć, jak z resztą też i inne kaszę, a teraz,,,teraz nie wyobrażam sobie,żeby przynajmniej raz w tygodniu zrobić coś z kaszą...Przepis na te kotleciki znalazłam prawdę mówiąc przypadkiem,przeglądając różne strony kulinarne,na pewno zrobię je jeszcze nie raz,naprawdę polecam :)
A przepis pochodzi z tego bloga: Kotleciki
Moje wyszły tak:


Do kotlecików zrobiłam surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem,marchewką i cebulką,wszystko doprawiłam odrobiną pieprzu,solą morską i oregano oraz polałam odrobiną oliwy z oliwek:) 

piątek, 14 marca 2014

Przelicznik produktów



Na pewno nie raz mieliście taką sytuację, kiedy musieliście odmierzyć cukier,,mąkę 150 g..albo ile to może być łyżek. Tak...chyba problem znany każdemu,,nawet i mi,, i przyznam  , że czasem zdarza mi się niektóre rzeczy zapomnieć. W związku z tym postanowiłam,umieścić w dzisiejszym poście przelicznik produktów. Wszystko wyrysowałam w tabeli,żeby było czytelne i zrozumiałe :)







środa, 12 marca 2014

Makaron z sosem serowym i brokułem

Witajcie kochani!
Jesteście głodni,,,a nie macie czasu na długie stanie nad kuchnią? Wydaje mi się,że ta propozycja obiadowa będzie idealna ;)
Składniki:
  • 150 g makaronu
  • szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 trójkąciki kremowego serka topionego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 brokuł
  • ok 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odstawiamy do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.Dołóż seki topione i podgrzewaj do rozpuszczenia cały czas mieszając.Śmietanę przelej do miseczki i dodaj wcześniej starty parmezan.Taką mieszankę dodaj do składników na patelni i starannie połącz. Do zawartości patelni dorzuć starty żółty ser. Całość należy jeszcze chwilę podgrzewać na wolnym ogniu.Pod koniec dodaj brokuł i dopraw do smaku.
Na talerz wyłóż makaron i polej go sosem,gotowe :) Równie dobrze można posypać sobie jeszcze serem,jeśli ktoś lubi :)


niedziela, 9 marca 2014

Prosty biszkopt z masą budyniową

Dobry wieczór :)
Ostatnio,,w piątek,nie tak dawno ;p umyślałam sobie,że zrobiłabym coś słodkiego na nadchodzący Dzień Kobiet,plus dzisiejsze urodziny mojego męża. Początkowo miały być czekoladowe babeczki,ale z drugiej strony,,chciałam czegoś innego,u mnie babeczki goszczą dość często:) Musi,to być coś prostego,dobrego, co każdy na pewno z przyjemnością zje . Padło na biszkopt z masą budyniową,bo kto nie lubi budyniu? Aaa biszkopt z tego przepisu,,idealny,,puszysty :)
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę,powoli wsypujemy cukier, Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
W między czasie przygotowujemy budyń:
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i margaryną. W pozostałym mleku rozpuścić obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzony biszkopt przekroić i wyłożyć masą. Możecie zostawić sobie trochę masy,wyłożyć na wierzch i posypać kakaem,ja jednak ciasto polałam polewą czekoladową :)


czwartek, 6 marca 2014

Rogaliki krucho drożdżowe

Witam!
Otwierając lodówkę w poszukiwaniu czegoś co by się nadawało na obiad,,znalazłam drożdże, no tak zapomniałam,że w ogóle tam są. Szybciutko sprawdziłam datę ważności, i już wiedziałam co dziś będę robiła...ROGALIKI. Osobiście bardzooo lubię.Do pomocy zaangażowałam swojego synka,który miał nie rada frajdę.Będziemy potrzebowali:
  • 1 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 2 margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • duży kubek śmietany
  • dżem,czekolada,co lubimy najbardziej (ja użyłam nutelli i powideł śliwkowych)
Mąkę i drożdże posiekaj nożem,dodaj oba rodzaje cukru,margarynę,2 całe jajka i dwa żółtka,na koniec kwaśną śmietanę. Zagnieć na jednolitą masę. Ja ciasto dziele na ok. 6-7 części, które po kolei wałkujemy na ciasto o grubości ok. 3mm. Ciasto kroimy tak jak pizzę,na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam odrobinę dżemu etc,i zawijamy rogaliki. Gotowe smarujemy ubitym białkiem i posypujemy odrobiną cukru. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz około 20-30 minut (zależy od piekarnika i wielkości naszych rogalików) w temp. 180 stopni. (Piekę bez termoobiegu)
Z tych proporcji wychodzą dwie kopiaste tacki ;)tak około 100 rogalików



wtorek, 4 marca 2014

Ottoman Empire

Kolejny już post, tym razem przenosimy się do malowniczej Turcji...
Słodkie..lekko kruche...opływające w syropie.pełne orzechów i pistacji..Tak tak, to Baklava. Tureckie desery są przepyszne, a jednocześnie..hmm pełne cukru ;) Ale, to nic raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Przepis na baklavę jest bajecznie prosty. Musimy zaopatrzyć się w ciasto filo. Cieniutkie jak pergamin ciasto,łatwo je porwać..U nas jeszcze nie tak powszechnie dostępna, ale już się spotkałam w jednym ze sklepów almy podajże. Przepis na baklavę dostałam od znajomego turka,do baklavy używa oleju słonecznikowego, ja jednak postawiłam na masło klarowane,najlepsze zrobione w domu,co i ja zrobiłam..A więc:


  • Opakowanie ciasta filo
  • Orzechy włoski i pistacje ( ciężko mi powiedzieć ile,to zależy od was jak lubicie)
  • Masło klarowane ( ja chyba użyłam kostki masła,może troszkę więcej)
  • 3 szklanki cukru
  •  3 i 1/2 szklanki wody
Orzechy i pistacje mielimy,albo rozgniatamy młotkiem, co tam mamy w domu ;)

Przygotowujemy syrop:
Wodę w raz z cukrem gotujemy,po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie Blachę ( taką co mam na wyposażeniu piekarnika) smarujemy masłem,na to kładziemy 3 płaty ciasta,znowu smarujemy masłem,i kładziemy kolejne 3 płaty ciasta.Smarujemy masłem,kładziemy 2 płaty ciasta,posypujemy naszymi orzechami i pistacjami.Kładziemy następne 3 płaty ciasta,które smarujemy masłem,następne 3 płasty ciasta,i smarujemy resztą masła. Bierzemy ostry nóż i kroimy baklavę wzdłuż i wszerz,mają nam wyjść nie wielkie kwadraty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto pieczemy około 30 minut ( nie otwieramy piekarnika) następnie po wyłączeniu piekarnika zostawiamy naszą w piekarniku jeszcze na jakieś15 minut. Wyjmujemy nasze ciasto, i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy pistacjami,niestety mi mało co pistacji zostało więc użyłam orzechów. Ciasto jemy dopiero po około 2-4 godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień :)
















    poniedziałek, 3 marca 2014

    Na pierwszy ogień Deser truskawkowy

    Pierwszy blog,,,,pierwszy post, jeszcze nie wszystko jest skończone,ale myślę,że z czasem będę dodawać do bloga jakieś poprawki.Blog z założenia ma być kulinarny,pewnie jeszcze przemycę tu pewnych innych rzeczy.
    Prawdę mówiąc swoją przygodę z gotowaniem zaczęłam nie tak dawno temu,,wciągnęłam się :)
    Jak w tytule TRUSKAWKI. Tak wiem,jeszcze nie sezon,ale nie mogłam się powstrzymać.Każdy je lubi.Czerwone,soczyste,lekko kwaskowate pełne witamin :) Jak tu ich nie kochać :)



    Na nasz deser potrzebujemy:
    • Truskawki (u mnie mrożone)
    • Jogurt naturalny
    • Ciemne kakao
    • Wiórki kokosowe
    • Banan
    • Płatki owsiane
    • Mleko 
    Najpierw namaczamy płatki owsiane w mleku,u mnie 3-4 łyżki płatków i niecałe pól szklanki mleka .
    Rozgniatamy widelcem banana. Truskawki miksujemy(blendujemy) z jogurtem,ja użyłam około dwie garście truskawek i niecały kubeczek jogurtu. Przekładamy płatki do sitka.
    Na dnie pucharku,szklanki itp wrzucamy łyżkę wiórków kokosowych,truskawki,potem banan,dodajemy płatki i posypujemy odrobiną kakao. Nie dość,że pyszne, to i zdrowe. Smacznego :)
    Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka