piątek, 5 grudnia 2014

Rogaliki topione


Od jakiegoś czasu jedne z moich ulubionych. Nie dość,że proste do zrobienie,nie zabierają zbyt wiele czasu a do tego smaczne. Przepis pochodzi od Słodkiej babeczki,już nie jeden przepis sprawdziłam i polecam.

Składniki:
  • 30 g drożdży
  • 200 g masła
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ulubiony dżem
  • jajko do posmarowania
Mleko podgrzej w rondelku,dodaj cukier,pokruszone drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.
Odstaw na ok 10 minut.
Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej mąkę,dodaj jogurt,jajka,masło i drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną wodą.
Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.
Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.
Na podstawę wyłóż łyżeczkę dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.
Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.
Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.
Gotowe możecie posypać cukrem pudrem,chociaż ja chyba wole takie bez :)

8 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka