czwartek, 18 grudnia 2014

Czekoladowe pierogi z twarożkiem


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 250 g kremówki
  • sól
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Mąkę przesiej,dodaj olej,kakao i wodę. Wyrób ciasto.
Zagnieć w kulkę,przykryj ściereczką i odstaw.
Twarożek wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.
Ciasto wyłóż na stolnice i cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki na pierogi. Na każdy nałóż pełną łyżeczkę sera i sklej.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Gotowe pierożki najlepiej podawać z ubitą kremówką,posypane np cukrem pudrem lub polane miodem.
Świetnie sprawdzą się jako obiad,deser, czy nawet przystawka.



7 komentarzy :

  1. Fajny pomysł, pierogi wyglądają o wiele ciekawiej w takiej kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś innego :) a młodsze łasuchy będą w szczególności zadowolone :)

      Usuń
  2. Ale muszą być pyszne :-) świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jak smacznie wyglądają. Chciałoby się spróbować :)
    Pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka