sobota, 20 grudnia 2014

Buchty z powidłami. Najlepsze


Buchty! Uwielbiam .
Puszyste bułeczki z powidłami,rozpływają się w ustach. Takie,,,puszyste chmurki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście,spróbujcie .Polecam :)


Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła,rozpuszczonego
  • 120 g powideł śłiwkowych
  • 1 jajko + 2 żółtka
Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i odstaw na około10-15 minut.
3 żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj pozostałe mleko,rozczyn i mąkę.Zagnieć ciasto.
Do ciasta wlej masło  i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków. Formuj kuleczki,wkładając do środka po łyżeczce powideł.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,tak aby się stykały.
Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte buchty posmaruj roztrzepanym białkiem.
Bułeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.

3 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam. Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdże jeszcze mam a moja córka lubi takie buchty brać do szkoły na drugie śniadanie a więc jak znalazł mam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się,że przepis się przyda :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka