wtorek, 4 listopada 2014

Szarlotka z budyniem

Gdy tak się zastanowię, to ta wersja szarlotki przez długi czas była moją ulubioną.
Kruche ciasto,w połączeniu z budyniem i jabłkami,,,rozpływa się w ustach. Polecam :)



  • Składniki na ciasto :
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki krupczatki
  • 2 1/2 mąki tortowej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąkę i pozostałymi składnikami. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą.
Jedną część wkładamy do lodówki,a drugą do zamrażalnika.

Jabłka:
  • ok 2 kg jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku (jeśli używamy budyniu bez cukru)
Jabłka obieramy i kroimy. Przekładamy na patelnię z grubym dnem,dodajemy cukier i prażymy przez około 30 do 40 minut, pod koniec dodajemy cynamon.

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,które było w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i nałożyć jabłka.
Na jabłka wyłożyć ugotowany budyń.
Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta,zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 50-55 minut.
Studzimy.

 

5 komentarzy :

  1. Pod budyniem najbardziej lubimy ze śliwkami, ale ciacho ogólnie jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz szarlotki... jabłeczniki szaleją na blogach. Twoją z budyniem zjadłabym chętnie mimo późnej pory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w końcu teraz sezon :) trzeba korzystać

      Usuń
  3. Ooo! Już dawno zapomniałam o tej szarlotce! Dokładnie taką robiła moja mama, kiedy chciała upiec coś na szybko, a że jabłek u nas dostatek (5 hektarów sadu ;)) to szarlotka była ciastem uniwersalnym. Dziękuję za przypomnienie tej pyszotki :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka