poniedziałek, 24 listopada 2014

Mus gruszkowy z imbirem

Jesienią i zimą w moim domu nie może zabraknąć różnego rodzajów musów i dżemów z gruszek czy jabłek,u mnie to podstawa. Przydają się do deserów,ciast,placuszków,naleśników itp.
Osobiście bardzo lubię naleśniki z jabłkami mmm :)
Ale nie o jabłkach tu mowa,mam dla was mus gruszkowy z nutką imbirową.

  • 10 gruszek obranych i drobno pokrojonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gruszki przełóż do garnka,dolej wody,sok z cytryny,cynamon,imbir,wanilię i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem. Gotowe :)
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować. 

Przetwory na widelcu Smaczna Jesień

1 komentarz :

  1. Hej hej,
    Szukalam, szperalam i w koncu znalazlam.
    Dziekuje :D
    Z przyjemnoscia zabiore sie za gruszki, bo uwielbiam i moj mezczyzna rowniez. :)
    Pozdrawiam,
    J.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka