wtorek, 18 listopada 2014

Irish apple pie

  Szarlotka i jeszcze raz szarlotka. Jestem fanką szarlotek pod każdą postacią. Tym razem w wersji po irlandzku :

Będziesz potrzebować :
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół łyżeczki soli
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonych goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkę
 Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj.
Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj.
Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj.
W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj.
Ciasto będzie dość gęste,zbite.
Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem.
Piecz ok 45-50 minut.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

8 komentarzy :

  1. Och, ta chrupiąca cukrowa skorupka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie :) to mnie tu zatrzymało i pewnie wrócę, tymczasem nominowałam Cię do pelemelowego łańcuszka, wybacz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzę koło tego przepisu i chodzę :) Nadawałoby się to ciacho na świąteczny stół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy co lubicie :) ale wydaje mi się,że tak dodatkowo aby ciasto było bardziej w 'klimacie' warto dodać trochę rodzynek :)

      Usuń
  4. Fajne, chyba kiedyś już piekłam taką wersję, wyląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę! Ta wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka