czwartek, 16 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy

Jestem mega fanem soczewicy,nie dość ,że jest zdrowa to i syci.
W Polsce wydaje mi się,że jest mało popularna a jeśli już to ta zielona,a szkoda.
Soczewica pomaga w obniżeniu cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi..Więc soczewica sprawdzi się w diecie cukrzyka. Soczewica zawiera także dużo żelaza. Idealna dla nas kobiet,a także dla dzieci,które rosną. W domu powiedziałam ,że to taki mały 'groszek' i zupa zaraz znikła z miseczki :)

Składniki:
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pomidory, pokrojone *
  • 1 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Oliwę rozgrzewamy w garnku,wrzucamy cebulę i dusimy ok 5 minut.
Dodajemy czosnek, marchewkę,pomidory, kumin sól i smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy soczewicę,bulion,wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy soczewica będzie miękka ok 20 minut.
Na koniec dodajemy pietruszkę,mieszamy i podajemy.




* - Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć ok 1/2 pomidorów z puszki

3 komentarze :

  1. Zupka wygląda pysznie! Spróbuję zrobić wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  2. czerwona soczewica jest pyszna i szybko się gotuje! świetna ta zupa, zapisuję do zrobienia :-))

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka