poniedziałek, 20 października 2014

Chlebek naan (bez drożdży)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski przelewamy wodę,mleko i jogurt, mieszamy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki cukier,mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę wody.
Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.
Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.
Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.
Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.

4 komentarze :

  1. Uwielbiam takie chlebki :) Wszystkie flatbread idealnie się sprawdzają w czasie imprez.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie :) idealnie sprawdzą się z jakimś pikantnym dipem lub zupą

    OdpowiedzUsuń
  3. tak zgadzam się do zupki idealne :) pięknie Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  4. Uhmmmm :-). Na jesienny, zimny wieczór - gorąca zupka i taki chlebek... Mniam :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka