środa, 8 października 2014

Bananowiec do góry nogami

Witam,tak przeglądam sobie bloga i okazuje się,że już dłuższy czas nie było żadnego postu,,no niee..
Ale co zrobić,jak nie choroba to co innego i tak w kółko.
Przygotowałam dziś dla Was bananowca, z ang. banana bread.
Już jeden na blogu jest, ooo tu CHLEBEK BANANOWY
Tym razem jednak ciastko jest słodsze,i to dużo słodsze..:)


Składniki:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanka cukru białego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 60 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 5 bananów

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę masło. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut 

 Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel. Kroimy 2 banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.


 Mąki połączyć z białym cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą,cukrem waniliowym,cynamonem i solą. W osobnej misce wymieszać jajka,roztopione masło,jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione banany. Obie mieszanki połączyć. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach, Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.

Ciasta bez miksera

4 komentarze :

  1. ależ mam ochotę na ten chlebek! musi być cudownie bananowy, posmarownay miodem musi być pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, te banany na wierzchu/spodzie musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię banana bread :)

    U mnie kot pisze blog www.claireinacave.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka