piątek, 19 września 2014

Szilvas gomboc węgierskie knedle ze śliwkami

Węgierski knedle...Możemy je podać na kolację,obiad lub jako deser.
Knedle podobne są do naszych polskich z tym,że u nas knedle raczej podaje się ze śmietanę posypane cukrem,bądź cynamonem.


Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru cynamonowego 
  • 4 łyżki masła
  • około 1 kg śliwek bez pestek
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i sól,mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.


W między czasie przygotowujemy bułkę tartą..
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.
Zagniatamy knedle:
Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej mąką tacy.


Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.

Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym. Smacznego :)




Festiwal Kuchni Węgierskiej

3 komentarze :

  1. Knedle to ja bardzo lubię te ,prezentują się wspaniale ,przepis prosty a efekt smaczny .
    Pyszności )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. kto by się im oparł, wyglądają kusząco i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. aj, knedle to dla mnie taki domowy obiad, cudownie pachnący cynamonem, idealny na deszczowy dzień :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka