wtorek, 23 września 2014

Szarlotka z zieloną bezą

Szarlotka...Kto jej nie lubi..Najlepsza jest podawana jeszcze na ciepło.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • kostka margaryny
  • 2 op. kisielu jabłkowego
  • 6 jabłek
  • 6 gruszek
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym,1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka i gruszki obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki.
Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka,podlewamy wodą  i posypujemy cukrem waniliowym.Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.Ostygłą masę wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami.
Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch.
Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto ( ciasto również możemy zetrzeć na tarce)
Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.


Jabłka wolności

8 komentarzy :

  1. Kto jej nie lubi? Ja ;) Nie trawię żadnych ciast z jabłkiem. choć takie połączenie z bezą wydaję się być bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 00:46, a ja właśnie zaczęłam marzyć o cieplutkiej szarlotce z pieca ze szklanką zimnego mleka. Wygląda apetycznie :)

    foiietreves.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotka jest najlepsza na świecie, najlepsza! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekaj... ty masz urstyle? i nazywasz się ewuska...? Tak? chyba poznałam po zdjątku :) extra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka