poniedziałek, 16 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami - Sponge cake with strawberries

Dość dawno nic nie pisałam,niestety rozchorowałam się. Cały tydzień nic tylko leżenie w łóżku,gorączka,która wcale nie schodziła.
W końcu jest lepiej i zaczynam działać.
Dzisiaj przepis na banalnie prosty biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.
Od razu przepraszam za zdjęcie,jakość nie najlepsza,aaa i kawałek też ostatni :D

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 400 ml wrzącej wody
  • 1 opakowanie śnieżki
  • około 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 200 ml zimnego mleka
Białka ubij ze szczyptą soli,dodaj cukier i cukier waniliowy.
Ubijając dodawaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Zimne mleko przelej do wysokiej miski i ubij ze śnieżką. Dodaj schłodzone galaretki.
Masę ubij mikserem.
Pod koniec dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj,tym razem łyżką.
Masę wyłóż na spód biszkoptu,przykryj drugą połową.
Schłódź w lodówce.



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka