wtorek, 13 maja 2014

W-Z

Przepis na to ciasto znalazłam baaardzo dawno,na jednym z blogów. W końcu przyszedł czas aby owy przepis wykorzystać :
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • olejek rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki mąki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę,olejek i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 minut w 160 stopniach.

Masa:
  • 2 śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 śnieżka
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • Dżem truskawkowy lub powidła
  • 2 łyżki spirytusu
  • gorzka czekolada
  • 5 łyżek mleka
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem, rozpuszczoną łyżką żelatyny i śnieżką.
Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przekroić na pół. Spód ciasta nawilżyć przygotowaną wodą ze spirytusem(z wierzchem możemy zrobić tak samo). Gdy poncz wsiąknie w ciasto rozsmarowujemy dżem.
Na dżem wyłożyć wcześniej ubitą śmietankę i przykryć drugim blatem ciasta.
Możemy zostawić sobie trochę śmietanki do ozdobienia.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,lekko studzimy. Polewamy ciasto.








1 komentarz :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka