wtorek, 27 maja 2014

Lentil soup with spinach/Zupa z soczewicy i szpinaku

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 posiekana cebula
  • 4 główki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 1/2 szklanki soczewicy
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • pieprz,sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kumin i podsmażamy około 3 minut. Dodajemy cebulę,czosnek,kolendrę oraz odrobinę pieprzu. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Przyprawy przekładamy do garnka,dodajemy soczewicę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ognień i gotujemy około 30 do 40 minut.(Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy więcej bulionu)
Do gotującej się zupy dodajemy pomidory razem z sokiem,szpinak i gotujemy pod przykryciem prze kolejne 20 do 30 minut.
Pod koniec możemy doprawić solą i pieprzem.


Czas na szpinak 4!

1 komentarz :

  1. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka