środa, 7 maja 2014

Frittata ze szpinakiem i ricottą

Omlet,rodem z Włoch. Idealny pomysł na śniadanie czy też szybki lunch.
Większości smakuje,i to jak smakuje.
Co do tego z czym zrobimy frittatę jest mnóstwo wariacji,możecie użyć pomidorów,cukinii,fety itd.
Ja przedstawiam wam wersję ze szpinakiem i serem ricotta :)



  • 6 jajek
  • kilka pokrojonych na mniejsze kawałki plasterków szynki (z racji,że raczej nie jem wieprzowiny,u mnie polędwiczka drobiowa)
  • 4 łyżki sera ricotta(bardzo lubię ser więc ja go dałam troszkę więcej)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól,pieprz do smaku
  • garść szpinaku
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
W misce rozkłócamy jajka. Dodajemy szynkę,sól,pieprz,lekko mieszamy.
Na patelnię wlewamy oliwę,dorzucamy szpinak i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy jajka.Smażymy na średnim ogniu  przez około 2 minuty. Po tym czasie na wierz wykładamy ser(ricottę możecie dodać wcześniej do jajek,wymieszać i podsmażyć). Przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 :)
 



1 komentarz :

  1. taką frittatę najchętniej jadłabym w niedzielę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka