piątek, 16 maja 2014

Domowe spaghetti

Spytajcie moje dziecko 'co dziś na obiad' odpowiedź bardzo prosta. Spaghetti,,a jeżeli nie, to rosół.
Mógłby tak codziennie.
Już jakiś czas nie gotowałam makaronu,więc postanowiłam zrobić taką małą niespodziankę.
Przy okazji,mówię, że nie ma mowy o gotowych sosach. Tych w słoikach,,torebkach,,zero chemii.
Wszystko świeże. Takie spaghetti nie dorównuje tym gotowcom. Nawet czas jaki potrzebujemy na przygotowanie, wcale nie jest tak długi.


  • Makaron spaghetti, pełnoziarnisty
  • Puszka pomidorów,bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam domowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól,pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • oregano,tymianek,papryka słodka i pikantna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku,posiekane
  • 25 dag mięsa mielonego,u mnie z indyka
  • odrobina startego sera, u mnie gouda
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną wodą)

Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę wraz z czosnkiem. Posypujemy szczyptą soli i smażymy do momentu,kiedy czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę pieprzu.
W między czasie przygotowujemy sos.
W miseczce umieszczamy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy tymianek,oregano,szczyptę soli i pieprzu,oba rodzaje papryki,cukier,drobno pokrojoną bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)
Gdy nasze mięso jest już miękkie dodajemy pastę pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser.
Wykładamy makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać startym serem,bądź ozdobić go bazylią.





Food Revolution Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka