niedziela, 27 kwietnia 2014

Tarta cytrynowa

Ciasto :
  • 110 g masła
  • 180 g mąki
  • 35 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml wody
Zagniatamy ciasto,możecie użyć miksera, ja jednak użyłam rączek ;) Masło i margarynę pokroiłam z mąką ostrym nożem,dodałam soli i wody po czym szybko zagniotłam ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować.
Formę na tartę lekko wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia,ok 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy aby ostygło.

Krem:
  • 70 ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • 270 ml wody
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 260 g cukru pudru, możecie użyć trochę mniej
  • 55 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Do rondelka przekładamy mąkę ziemniaczaną, cukier i sól i dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli wodę,ciągle mieszając. Rondelek stawiamy na małym ogniu,ciągle mieszamy aż się zagotuje.Dodajemy masło,mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do żółtek dodajemy łyżkę masy,mieszamy. Następnie żółtka przekładamy do naszej masy w rondelku, dodajemy sok  i skórkę z cytryny,mieszamy. Gotujemy ok 2 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzone ciasto.

Beza:
  • 4 białka
  • 110 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 g wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
Mąkę wsypać do rondelka, dodać wodę,wymieszać i delikatnie podgrzać. Dodać cukier waniliowy i całoś wlać do piany,ubijamy.Tak przygotowaną pianę wylewamy na krem.
Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy ok 15 minut, aż beza nabierze złotego koloru.





2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka