wtorek, 15 kwietnia 2014

Rice Kheer

  • 1/2 szklanki ryżu
  • woda
  • migdały
  • rodzynki
  • woda różana albo kardamon
  • cukier
  • mleko 1/5L
Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie miażdżymy ryż ręką,odsączamy.
Do garnka z grubym dnem przelewamy mleko,zagotowujemy cały czas mieszając.Wrzucamy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut,co jakiś czas mieszając.Gdy nasz pudding zacznie gęstnieć(tak po 20 minutach) dodajemy cukier,jak kto lubi,do smaku. U mnie była,to jedna łyżka cukru,mieszamy.
Dodajemy rodzynki (opcjonalnie) i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy posiekane migdały, około dwie łyżki,cały czas gotujemy ;) Dodajemy kilka kropel wody różanej lub odrobinę kardamonu. Mieszamy i jeszcze prze chwilę gotujemy.
Gotowy deser przekładamy do miseczek i posypujemy migdałami :)






Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka