środa, 16 kwietnia 2014

Harira

Tradycyjna zupa marokańska.Podawana jest po poście w okresie ramadanu. Gotowana jest również na jakieś specjalne okazje jak np na wesele. Zazwyczaj gotowana jest z wołowiną lub baraniną,ale równie dobrze możemy użyć kurczaka lub przygotować wersję wegetariańską,bez mięsa.
Dzięki przyprawom takich jak np kumin,zupa ma swój specyficzny smak,i aromat. Taka zupa jest naprawdę pyszna i sycąca.




Będziesz potrzebować:
  • 500g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy,lub puszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie posiekane cebule
  • posiekany por
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 1/5 l wody
  • kumin
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz

 Oliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy cebulę,selera,pora i czosnek,szklimy.
Dodajemy mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Wlewamy wodę i ciecierzycę (jeśli używasz ciecierzycy z puszki dodajemy ją pod koniec gotowania). Dusimy godzinkę. Po tym czasie dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy,soczewicę,mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.
Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.






1 komentarz :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka