czwartek, 10 kwietnia 2014

Cannellini, czyli zupa fasolowa po włosku

Będziesz potrzebować :
  • 2 i 1/2 szklanki fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do polania zupy
  • 2 posiekane cebule
  • 3 posiekane główki czosnku
  • 5 marchewek pokrojonych w kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego,obranego i pokrojonego
  • 1 pomidor,pokrojony
  • 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii(u mnie suszona)
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Odrobina startego parmezanu
  • pieprz,sól
Fasolę przekładamy do miski,zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Oliwę przelewamy do garnka,dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.Dodajemy marchewkę i seler, szczyptę soli i dusimy razem przez około 5 minut.Po tym czasie dorzucamy pomidory,bazylię,natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy 3 minuty.
Dodajemy fasolę i 10 szklanek wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin,pod przykryciem.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,i jeśli trzeba dodajemy trochę soli.
Zupę podajemy skropioną odrobiną oliwy z oliwek i startym parmezanem(u mnie niestety go zabrakło :/ )




Zdrowy tryb życia

1 komentarz :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka