czwartek, 27 marca 2014

Smak Indii

Cześć Kochani!
W poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad znalazłam kurczaka. Początkowo myślałam nad kotlecikami z migdałami albo płatkami,,aleee jednak nie. W szafce znalazłam pomidory,szkoda żeby się zmarnowały, postawiłam na BUTTER CHICKEN. Wydaję mi się, że potrawa jest raczej wszystkim znana i powinna smakować.
Będziemy potrzebować:
Po pierwsze marynata:
  •  oczywiście kurczak (średniej wielkości pierś,możecie użyć udek)
  • garść orzechów nerkowca, ja użyłam migdałów
  • łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • łyżeczka chili cayenne
  • łyżeczka kolendry 
  • łyżeczka garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru ( najlepiej użyć korzenia noo alee ;) )
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
Na patelni prażymy orzechy,kolendrę,kumin,garam masalę i chili. Po chwili,gdy będzie czuć intensywny zapach przypraw przekładamy je do blendera. Dodajemy imbir,sok z cytryny, posiekany czosnek, koncentrat i jogurt, całość miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do pokrojonego w kostkę kurczaka i mieszamy, odstawiamy do lodówki na całą noc.

Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • imbir
  • chili
  • 2 strączki kardamonu
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka garam masala
  • 2-3 pomidory
  • 80 ml śmietany 12 % ( ja śmietanę zastąpiłam jogurtem)
  • sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę,najlepiej jak jest pokrojona w piórka. Po chwili dodajemy posiekany czosnek,imbir i chili. Miażdżymy strączki kardamonu i dorzucamy na patelnie. Dodajemy kurkumę, cynamon,kolendrę oraz garam masala. Smażymy przez  około 3 minuty. Mięso odsączamy z marynaty wykładamy na patelnie i smażymy przez około 5 minut.
Do pozostałej marynaty dodajemy pokrojone pomidory i miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do naszego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.
Do śmietany wlewamy łyżkę sosu, mieszamy i przekładamy do kurczaka,dusimy jeszcze około 2 minuty, doprawiamy solą,,,pieprzem.Gotowe:)
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem,ale również z chlebem naan,,albo po prostu zwykłym, co kto lubi ;)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka