czwartek, 6 marca 2014

Rogaliki krucho drożdżowe

Witam!
Otwierając lodówkę w poszukiwaniu czegoś co by się nadawało na obiad,,znalazłam drożdże, no tak zapomniałam,że w ogóle tam są. Szybciutko sprawdziłam datę ważności, i już wiedziałam co dziś będę robiła...ROGALIKI. Osobiście bardzooo lubię.Do pomocy zaangażowałam swojego synka,który miał nie rada frajdę.Będziemy potrzebowali:
  • 1 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 2 margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • duży kubek śmietany
  • dżem,czekolada,co lubimy najbardziej (ja użyłam nutelli i powideł śliwkowych)
Mąkę i drożdże posiekaj nożem,dodaj oba rodzaje cukru,margarynę,2 całe jajka i dwa żółtka,na koniec kwaśną śmietanę. Zagnieć na jednolitą masę. Ja ciasto dziele na ok. 6-7 części, które po kolei wałkujemy na ciasto o grubości ok. 3mm. Ciasto kroimy tak jak pizzę,na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam odrobinę dżemu etc,i zawijamy rogaliki. Gotowe smarujemy ubitym białkiem i posypujemy odrobiną cukru. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz około 20-30 minut (zależy od piekarnika i wielkości naszych rogalików) w temp. 180 stopni. (Piekę bez termoobiegu)
Z tych proporcji wychodzą dwie kopiaste tacki ;)tak około 100 rogalików



2 komentarze :

  1. Zawsze lubiłam rogaliki twoje ,zapowiadają się przepysznie
    Jak przyjadę do Ciebie na kawusię to dla mnie, niech będą lukrowane he,he Masz coś w sobie bo ,wszystko u Ciebie takie udane .Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehak to wygląda,że udane,,,ale różnie bywało :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka