wtorek, 4 marca 2014

Ottoman Empire

Kolejny już post, tym razem przenosimy się do malowniczej Turcji...
Słodkie..lekko kruche...opływające w syropie.pełne orzechów i pistacji..Tak tak, to Baklava. Tureckie desery są przepyszne, a jednocześnie..hmm pełne cukru ;) Ale, to nic raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Przepis na baklavę jest bajecznie prosty. Musimy zaopatrzyć się w ciasto filo. Cieniutkie jak pergamin ciasto,łatwo je porwać..U nas jeszcze nie tak powszechnie dostępna, ale już się spotkałam w jednym ze sklepów almy podajże. Przepis na baklavę dostałam od znajomego turka,do baklavy używa oleju słonecznikowego, ja jednak postawiłam na masło klarowane,najlepsze zrobione w domu,co i ja zrobiłam..A więc:


  • Opakowanie ciasta filo
  • Orzechy włoski i pistacje ( ciężko mi powiedzieć ile,to zależy od was jak lubicie)
  • Masło klarowane ( ja chyba użyłam kostki masła,może troszkę więcej)
  • 3 szklanki cukru
  •  3 i 1/2 szklanki wody
Orzechy i pistacje mielimy,albo rozgniatamy młotkiem, co tam mamy w domu ;)

Przygotowujemy syrop:
Wodę w raz z cukrem gotujemy,po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie Blachę ( taką co mam na wyposażeniu piekarnika) smarujemy masłem,na to kładziemy 3 płaty ciasta,znowu smarujemy masłem,i kładziemy kolejne 3 płaty ciasta.Smarujemy masłem,kładziemy 2 płaty ciasta,posypujemy naszymi orzechami i pistacjami.Kładziemy następne 3 płaty ciasta,które smarujemy masłem,następne 3 płasty ciasta,i smarujemy resztą masła. Bierzemy ostry nóż i kroimy baklavę wzdłuż i wszerz,mają nam wyjść nie wielkie kwadraty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto pieczemy około 30 minut ( nie otwieramy piekarnika) następnie po wyłączeniu piekarnika zostawiamy naszą w piekarniku jeszcze na jakieś15 minut. Wyjmujemy nasze ciasto, i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy pistacjami,niestety mi mało co pistacji zostało więc użyłam orzechów. Ciasto jemy dopiero po około 2-4 godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień :)
















    2 komentarze :

    1. Takiego tureckiego przysmaku jeszcze nie jadłem - zapisuje i muszę zrobić :)

      OdpowiedzUsuń
    2. baklava jest boska, już wiem jak wykorzystam czekające w zamrażarce ciasto filo! :)

      OdpowiedzUsuń

    Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka