piątek, 28 marca 2014

Drożdżowki

Składniki:
  • Słoiczek nutelli, albo jakiegoś ulubionego dżemu
  • 25 g drożdży 
  • szklanka mleka
  • 500 g mąki
  • 75g masła
  • 70 g cukru
  • sól
Masło rozpuszczamy po czym dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miseczki i wkruszamy drożdże. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Tak wyrośnięte ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy. Kroimy na prostokąty, oczywiście możecie z ciasta uformować kształt, który wam najbardziej odpowiada.
Gdy jednak zostaniecie przy prostokątach, wzdłuż jednego boku nacinamy paski,tak prawie do połowy ciasta. Nakładamy nasze nadzienie,jedna spora łyżka (nie żałujcie sobie). Sklejamy ciasto,by nadzienie nie wypłynęło, a paseczkami obwijamy drożdżówki.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po tym czasie smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut(piekłam bez termoobiegu).
Radzę nie jeść ich od razu ;)


3 komentarze :

  1. wyglądają pysznie:) lubię domowe drożdżówki:) lubię nadziewane budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówkę zjem zawsze i o każdej porze....;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają te drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka